Díl 2. Myšlenkové mapy | Papírový nebo elektronický

Papel - La Pegatina

Díl 2. Myšlenkové mapy | Papírový nebo elektronický?

Je tu další díl ze série Papírový nebo elektronický. Tentokrát porovnáváme myšlenkové mapy.

Příště se můžete těšit na téma fotoalbum:

  1. Diář
  2. Myšlenkové mapy
  3. Fotoalbum
  4. Plánovač
  5. Poznámky do školy
  6. Deník
  7. Knížky

Myšlenková mapa je vizuální nástroj, který slouží k reprezentaci myšlenek, nápadů a konceptů prostřednictvím spojených obrazů, slov a vět, které jsou uspořádány kolem centrálního tématu nebo nápadu. Myšlenkové mapy jsou často využívány pro organizaci informací, plánování projektů, řešení problémů a zaznamenávání myšlenek.

Hlavními prvky myšlenkové mapy jsou:

  • Centrální téma: To je středový bod myšlenkové mapy, kolem kterého jsou umístěny další prvky.
  • Větve: Větve jsou spojeny s centrálním tématem a reprezentují hlavní kategorie nebo podtémata spojená s centrálním tématem.
  • Větve druhé úrovně: Tyto větve vycházejí z hlavních větví a mohou obsahovat podrobnější informace, podkategorie nebo další podtémata.
  • Klíčová slova: Každý prvek myšlenkové mapy může obsahovat klíčová slova, obrázky nebo zkratky, které popisují nebo reprezentují konkrétní myšlenky.

Myšlenkové mapy jsou užitečné pro vizualizaci složitých konceptů a pomáhají vám lépe porozumět vztahům mezi různými myšlenkami. Mohou být vytvářeny ručně na papír nebo s využitím specializovaného software pro myšlenkové mapy. Takový software často umožňuje snadné přesouvání a upravování prvků myšlenkové mapy, což usnadňuje organizaci myšlenek a plánování projektů.

Mindmap | La Pegatina

Papírová myšlenková mapa

Prostě vezmete papír, flipchart nebo jakoukoliv tabuli a začnete pracovat. Myšlenkové mapy jsou skvělým nástrojem pro brainstorming a spolupráci více lidí. Takže tabule nebo prostor, kam mohou psát všichni je opravdu efektivním nástrojem. Pojďme si shrnout hlavní výhody papírových myšlenkových map:

  • Jednoduchost: kreslení na papír nebo tabuli je jednoduché a nevyžaduj žádné technické dovednosti a technologické vybavení.
  • Fyzická přítomnost: není nad spolupráci v týmu, kdy se členové postupně střídají u tabule a každý zapisuje své nápady.
  • Sdílení a uchování: papírová myšlenková mapa může být snadno fyzicky sdílena s ostatními lidmi při osobním setkání, navíc ji snadno uchováte tam, kde budou další podklady nebo poznámky k danému úkolu.
  • Zachování nápadů: i když některou myšlenku nebo nápad škrtnete, na papíře pravděpodobně stále zůstane ve formě, že se k němu můžete kdykoliv vrátit.
  • Off-line práce: nejste vázaní na výdrž baterie ani kvalitní připojení na internet. V okamžiku, kdy se chcete soustředit na řešení nějakého úkolu, můžete to dělat třeba uprostřed pustého lesa.

Elektronická myšlenková mapa

V dnešní době už je samozřejmostí, že téměř všechny úkoly lze dělat i s využitím nějaké moderní technologie. Stejně je tomu i u myšlenkových map. Protože je to velmi oblíbený nástroj, není divu, že je na trhu spousta možností, jak si práci s nimi ulehčit a zefektivnit. Své mapy tak můžete kreslit na tabletu pomocí speciálního pera nebo prstem, anebo je vytvářet na počítači. A není to jen o tom, že místo na papír kreslíte v počítači, ale některé programy nabízí přímo funkce, které vám práci usnadní, a navíc pak mapy vypadají jednotně. Tak se pojďme podívat na přehled výhod elektronické tvorby myšlenkových map:

  • Flexibilita a úpravy: to je asi největší výhoda toho, když pracujete s elektronickou verzí. Nedojde vám papír, můžete jednotlivé úseky libovolně zvětšovat, přesouvat a podobně.
  • Snadné sdílení: sdílet můžete buď pracovní verzi, do které mohou ostatní vstupovat, měnit a dodávat další nápady a myšlenky nebo vyexportovat obrázek, se kterým se dá pak dále pracovat při prezentacích a práci.
  • Interaktivita: další úžasná výhoda je v tom, že můžete do mapy vkládat odkazy na stránky či dokumenty, obrázky, videa a označovat ostatní spolupracovníky.
  • Získání nových dovedností: které se pak dají využít v dalším profesním i soukromém životě, protože technologiím se už v dnešní době málokdo vyhne.
  • Další tvorba: při novém úkolu můžete recyklovat starší mapy a část z nich zachovat při nových úkolech, zbytek upravit a vytvořit podle potřeby.

To jsou hlavní výhody papírových i elektronických myšlenkových map. Ani tady nelze najít vítěze a každý musí zvolit, co mu nejvíc vyhovuje. 

Papel - La Pegatina